Buren, wijk en buurtmediations


De nieuwe hond van je buren blaft uren achter elkaar als je buren weg zijn. Je neemt contact op met de dierenbescherming, want hij wordt vast niet goed behandeld. En je belt ook even de gemeente, want je vraagt je af of ze wel hondenbelasting betalen. 

De kat van je buren eet jouw dure koikarpers op, terwijl je nog zo vaak hebt gezegd dat ze het rotbeest binnen moeten houden. 

Het agressieve buurjongetje schopt jouw dochtertje van zeven in de buik. Ze ligt urenlang op de bank, en moet zelfs naar de dokter om behandeld te worden. Tijd om verhaal te halen op de asocialen die hun kinderen niet kunnen opvoeden.   

Zonder overleg met jou te plegen beginnen je buren een kleinschalige kinderopvang. Je kunt niet meer rustig in je tuin zitten zonder constant gegil te horen. Je zet de muziek goed hard aan, dat zal ze leren. 

Nederland is dichtbevolkt, en dus hebben we last van elkaar. Slecht geisoleerde huizen maken dat je geluidsoverlast ervaart, overheden stapelen fout op fout bij de verstrekking van vergunningen, en te weinig parkeerplaatsen maken dat je ruzie krijgt als je buurman de Buick waar hij jaren voor heeft gespaard in jullie smalle straatje parkeert. 

Een burenruzie is met name vervelend omdat je huis je veilige plek moet zijn, de plek waar je tot rust komt en jezelf kunt zijn. Die veiligheid wordt aangetast als je ruzie met buren hebt.  

Verhuizen gaat in deze tijd niet zo gemakkelijk, en elkaar ontlopen levert veel spanning op. 

De inzet van mediation bij burenruzies, wijkproblemen en buurtproblemen is een van de meest effectieve vormen van mediation. 

In een of twee sessies zijn we er meestal uit, en kun je weer met elkaar verder leven. Je hoeft niet iedere dag bij elkaar over de vloer te komen, dat is niet de doelstelling. Het gaat erom dat je  weer prettig woont. 

© Meldpunt mediation 2021